Krása

Život s akné – co přináší, a co je potřeba změnit

Akné jako kožní onemocnění již dávno není jen záležitostí puberty. Objevuje se čím dál častěji u dospívajících ale i dospělých žen, dokonce i mužů. Jsou různé způsoby, jak lze bojovat proti akné, stejně jako je podstatná určitá prevence. Primárně by měl však člověk nalézt možné příčiny vzniku a množení těchto projevů, což může být velmi individuální záležitost.
Co by nás tedy při rozboru akné mělo zajímat? Čemu bychom se měli vyhnout a co naopak zařadit do naší denní rutiny?
boj s akné
Příčiny:
1.       Hormony
Abychom tak úplně nezavrhovali teorie o hormonálních změnách, je třeba si říci, že naše tělo prochází během života mnoha změnami, které s sebou přináší různé stavy hormonální (ne)rovnováhy – což se projevuje na naší pleti.
U žen jsou hormonální vlny jiné právě během dospívání, v dospělosti, před, při nebo po menstruaci, při těhotenství, po porodu, ve střední dospělosti. A to ani nepočítáme všechny ty stresové situace, kterými si denně procházíme.
2.       Genetika
Bohužel i v případě výskytu tohoto kožního onemocnění je potřeba zapátrat v rodině a hledat genetické dědictví, které nám bylo předáno.
3.       Strava
V dnešní době má vliv na celý náš život, a samozřejmě i na pleť. To, co může podporovat výskyt kožních problémů v rámci stravování, je u každého jiné. Jsou případy, kdy se situace zlepšila výrazným omezením nebo až úplnou absencí masa, popř. nasazením bezlepkové nebo bezlaktózové diety. Zkuste si vést jídelní deník a sledovat, co vaší pleti prospívá a co nikoli.
4.       Kosmetika
Pokud trpíte na pupínky různého typu, smiřte se s tím, že pro vaši pokožku nebude nadále možné užívat běžně dostupnou kosmetiku z oblíbené drogerie. Vybírejte pečlivě a poraďte se s odborníky. V prodejnách se značkovou kvalitní kosmetikou nebo v lékárnách pátrejte po produktech, které neobsahují komedogenní látky – ty projevy akné jen zhoršují. Odložte micelární vody, jejichž chemie pro vás může být toxická. Používejte přírodní produkty, lehké, které nebudou vaši pleť dusit a důkladně se odličujte.
krásná pleť
Léčba:
5.       Dermatologie
Protože se stále bavíme o kožní nemoci, je potřeba v první řadě vyhledat odbornou pomoc. Jděte se poradit na dermatologii a dbejte pokynů odborného lékaře.
6.       Kosmetické ošetření
Vašemu problému jistě uleví také pravidelná návštěva kosmetičky. Nejenže vám může pomoci vybrat vhodné produkty na líčení i péči o pleť, ale postará se, abyste se cítili lépe.